Η προέλευση και τα χαρακτηριστικά του Σφακιανού προβάτου

Το πρόβατο φυλής Σφακίων ανήκει στα λεπτόουρα αναμικτόμαλλα πρόβατα. Αποτελούν κλάδο της φυλής Τσάκελ της Ν.Α. Ευρώπης, τα οποία κάτω από την επίδραση των παραγόντων του περιβάλλοντος, της διατροφής καθώς και των ανεξέλεγκτων διασταυρώσεων δημιούργησαν δύο (2) βασικούς τύπου: τον ορεινό και τον πεδινό.

Το πρόβατο της φυλής Σφακίων περιλαμβάνεται στον ορεινό τύπο. Στην Κρήτη εκτρέφονται περίπου 800.000 πρόβατα, στα οποία ένας μεγάλος αριθμός έχει κατά βάσει αίμα Σφακιανού προβάτου. Ο πληθυσμός του αμιγούς Σφακιανού προβάτου υπολογίζεται σε 60.000 περίπου, βρίσκεται στο Νομό Χανίων και κυρίως εντοπίζεται τις επαρχίες Αποκορώνου και Σφακίων. Δύναται δε να διαδοθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Μορφολογικοί χαρακτήρες

Το Σφακιανό πρόβατο είναι μικρόσωμο, λιτοδίαιτο, προσαρμοσμένο στις ξηροθερμικές συνθήκες της περιοχής.

Εκτρέφεται σε ποιμενική μορφή και έχει ικανοποιητικές αποδόσεις σε γάλα και κρέας για την περιοχή όπου εκτρέφεται.

Το κεφάλι είναι μετρίου μεγέθους. Η προβατίνες είναι κατά κανόνα ακέρατες ενώ τα κριάρια έχουν συνήθως ισχυρά ελικοειδή κέρατα. Το επιρρίνιο στα κριάρια είναι κυρτό και ορισμένες φορές φέρει πτυχές ενώ στις προβατίνες είναι ελαφρά κυρτό. Η λεκάνη είναι κοντή, στενή, επικλινής και με περιορισμένη μυϊκή κάλυψη. Ο μαστός ποικίλει σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Στις προβατίνες που διατρέφονται ικανοποιητικά είναι αρκετά ανεπτυγμένες και κατά κανόνα σφαιρικός.

Όσον αφορά την εριοκάλυψη παρατηρείται ότι το κεφάλι, τα άκρα κάτω από τον καρπό και τον ταρσό, η στερνική χώρα και η κοιλιακή δεν καλύπτονται από μαλλί. Ο πόκος είναι αραιός και σχηματίζει προκάμους διαφόρου μήκους.

Ο χρωματισμός είναι λευκός με μελανά στίγματα στο κεφάλι, στα αυτιά, στο ακρορρίνιο, την κοιλιά και τα άκρα.

Το ύψος ακρωμίου είναι στα κριάρια 57-66 εκ. και στις προβατίνες 53-60 εκ. Το σωματικό βάρος των κριαριών είναι 36-50 Κgr ενώ των προβατινών 20-35 Kgr.

Αναπαραγωγικές ικανότητες και αποδόσεις

Τα κριάρια χρησιμοποιούνται συνήθως για συζεύξεις από την ηλικία των 18 μηνών έως 5-6 ετών, ενώ οι αμνάδες ξεκινούν την αναπαραγωγική τους ζωή σε ηλικία των 12 μηνών.

Το ποσοστό γονιμότητας των προβατινών είναι στενά συνδεδεμένο με το επίπεδο διατροφής τους. Οι τοκετοί πραγματοποιούνται από το μήνα Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο. Ο δείκτης πολυδυμίας είναι περίπου 1,4.

Το ποσοστό αντικατάστασης των ζώων που πραγματοποιείται για την αναπαραγωγική ανανέωση του κοπαδιού, κάθε χρόνο, ανέρχεται στο ύψος του 20% για τις προβατίνες και τα κριάρια.

Η γαλακτοπαραγωγή παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Δίνουν κατά την περίοδο του αρμέγματος κατά Μ.Ο. από 70-130 Kgr γάλα.

Ο απογαλακτισμός των αρνιών γίνεται συνήθως στην ηλικία των 70 ημερών.

Όσον αφορά την κρεοπαραγωγή τα περισσότερα αρνιά σφάζονται πρώιμα και αποδίδουν σφάγια αμνών γάλακτος βάρους 7-10 Kgr, ενώ εκείνα που σφάζονται στην ηλικία των οκτώ (8) μηνών δίνουν σφάγια βάρους 17 – 20 Kgr.

Η εριοπαραγωγή κυμαίνεται από 0,6-1,2 Kgr. Το αποδιδόμενο μαλλί περιέχει αγανότριχες σε ποσοστό 52-67% και η απόδοσή του σε πλυμένο φτάνει το 55%.Συνεταιρισμοί - Ενώσεις Φυλής Σφακίων