Η προέλευση και τα χαρακτηριστικά του προβάτου Κεφαλληνίας

Το πρόβατο φυλής Κεφαλληνίας λέγεται ότι προέρχεται από την Ιθάκη, όπου συναντώνται μερικά πρόβατα της φυλής ακόμα και σήμερα. Παρουσιάζει πολύ μεγάλες ομοιότητες με το πρόβατο της Καρύστου που και αυτό δεν αναφέρεται σε παλαιότερη βιβλιογραφία. Τα δύο αυτά πρόβατα φαίνονται να έχουν κοινή καταγωγή, μολονότι γεωγραφικά οι περιοχές στις οποίες εκτρέφονται βρίσκονται σε πολύ μακρινή απόσταση μεταξύ τους και τις τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστον, δεν φαίνεται οι δύο περιοχές να είχαν εμπορικές και κτηνοτροφικές συναλλαγές. Κάποια κοινά γνωρίσματα φαίνεται να έχει και με το πρόβατο Πηλίου που επίσης ήταν άγνωστο στους παλαιότερους συγγραφείς.

Ο αριθμός των ζώων της φυλής μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα η φυλή να αγγίζει τα όρια των υπό εξαφάνιση φυλών.

Η διατροφή τους στηρίζεται στις βοσκές. Βόσκουν σε ορεινά βοσκοτόπια μάλλον βοσκοϊκανότητας όπου παραμένουν όλο το χρόνο. Κατά την περίοδο του θηλασμού των αρνιών και το πρώτο διάστημα του αρμέγματος στις προβατίνες χορηγούνται συμπληρωματικά συμπυκνώματα τα οποία, αποτελούνται ως επί το πλείστον από βαμβακόπιττα και αραβόσιτο. Στο ίδιο διάστημα χορηγείται και μηδική σε μικρές ποσότητες.

Μορφολογικοί χαρακτήρες

Θεωρείται πρόβατο μικρόσωμο και διακρίνεται για τη σφριγηλότητά του και την αντοχή του σε αντίξοες συνθήκες εκτροφής. Έχει:

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΚΡΙΟΙΠΡΟΒΑΤΙΝΕΣ
Ύψος Ακρωμίου 65,4 εκ. 60,2 εκ.
Σωματικό Βάρος 58,3 κιλά 43,6 κιλά

Η κεφαλή του είναι μετρίου μεγέθους και έχει σχήμα κωνικό. Η μύτη του είναι ευθυτενής στα θηλυκά και ελαφρώς κυρτή στα αρσενικά. Και στα δύο φύλλα φαίνεται η χαρακτηριστική αυλάκωση κάτω από το μέτωπο. Η περιοχή του στόματος εμφανίζεται λίγο εξογκωμένη. Τα’ αυτιά του είναι μικρά και ημιόρθια. Τα πόδια του είναι ισχυρά και μετρίου ύψους (32,9 εκ.) κατάλληλα πάντως για αναρριχήσεις σε δύσκολες βουνοπλαγιές, όπως εκείνες της Κεφαλληνίας. Η ράχη του είναι μάλλον ευθυτενής και το μήκος του σώματός του είναι μικρό (57,8 εκ.). Το στήθος του έχει βάθος 27,3 εκ. και πλάτος 15,9 εκ. , η Δε περίμετρος του θώρακα είναι 85,2 εκ. Η ουρά του έχει σχετικά μεγάλο μήκος και φθάνει κατά μέσο όρο το 29,3 εκ. και μικρό πλάτος 4,4 εκ. Ο μαστός είναι κανονικός στο σχήμα του και σφιχτά δεμένος με τους κοιλιακούς μυς. Οι θηλές του μαστού είναι μικρές 3,1 εκ.), με πλαϊνή κατεύθυνση. Οι εκτροφείς του υποστηρίζουν ότι το άρμεγμα γίνεται εύκολο.

Τα μαλλιά, όλων σχεδόν των προβάτων της φυλής, έχουν λευκό χρωματισμό. Είναι πρόβατο αναμικτόμαλλο με καλή, για την κατηγορία του, ποιότητα μαλλιού. Όλα τα, γυμνά μαλλιού, μέρη του σώματος, όπως ολόκληρη η κεφαλή, η κοιλιά, τα πόδια, το κάτω μέρος του λαιμού, έχουν χρώμα «κάτσινο», δηλαδή κιτρινοκόκκινο (καφετί). Συναντάται όμως και ένα μικρό ποσοστό προβάτων με άλλους χρωματισμούς στα γυμνά μαλλιού μέρη και φέρουν ανάλογα ονόματα. Όπως «κοκκινάκια» με κοκκινόφαιο χρώμα στα αυτιά και γύρω από τα μάτια, «μούργα» με φαιόμαυρο χρώμα στο πρόσωπο, τα αυτιά κλπ.

Τα αρσενικά έχουν μεγάλα και ισχυρά κέρατα, τα οποία είναι ελικοειδή με φορά προς τα πλάγια. Κατά μήκος κάθε κέρατου και εις το μέσον της εσωτερικής πλευράς του, σε αρκετά αρσενικά, διακρίνεται μια, ζωηρού σκούρου χρώματος, λωρίδα. Σ’ ένα ποσοστό περίπου 20% φέρουν κέρατα και τα θηλυκά, τα οποία όμως είναι πολύ μικρότερα και ολιγότερα ισχυρά των αρσενικών.

Το μέσο μέγεθος των εκτρεφομένων ποιμνίων της φυλής είναι 150 περίπου πρόβατα. Αυτά ενσταυλίζονται σε παραδοσιακές εγκαταστάσεις πρόχειρα κατασκευασμένες με φθηνά υλικά.

Ο θηλασμός των αρνιών κρατάει, στο περισσότερο ποίμνιο, 30-40 η μέρες οπότε τα αρνιά σφάζονται. Τα αρνιά ζυγίζουν ζωντανά 9-10 κιλά το κάθε ένα. Κάθε προβατίνα γεννάει κατά μέσο όρο 1,3 αρνιά ανά τοκετό. Οι προβατίνες παράγουν κατά μ.ο. 140-170 λίτρα γάλακτος σε κάθε γαλακτική περίοδο, το οποίο μετατρέπεται σε διάφορους τύπους τυριών.