Η προέλευση και τα χαρακτηριστικά του προβάτου φυλής Αγρινίου

Εκτρέφεται στο πεδινό τμήμα που βρίσκεται γύρω από το Αγρίνιο σε πεδινές και υγρές περιοχές όμοιες με εκείνες στις οποίες διαβιεί το πρόβατο Φριζάρτα.

Σήμερα τείνει να εξαφανισθεί εξαιτίας της εισβολής άλλων φυλών προβάτων, κυρίως του Φριζάρτα- Άρτας και του Καραγκούνικου, που προτιμάται από αρκετούς προβατοτρόφους της περιοχής δεδομένου ότι οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής εννοούν τις δύο αυτές φυλές.

Στην περιοχή εντοπίσθηκαν τρία ποίμνια της φυλής Αγρινίου των οποίων ο συνολικός αριθμός των προβάτων περίπου 650. Σήμερα σε πολλά ποίμνια της περιοχής συναντώνται άτομα καθαρόαιμα της φυλής Αγρινίου, ενώ τα πρόβατα με λίγο η πολύ αίμα αυτής της φυλής στη περιοχή είναι μερικές χιλιάδες.

Μορφολογικοί χαρακτήρες

Ο χρωματισμός του είναι λευκό σώμα με μελανές κηλίδες γύρω από τα μάτια οι οποίες επεκτείνονται κατά μήκος των παρεών του προσώπου (Κάλεσα, Καραμάνικα). Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές δεν φτάνουν στο άκρο του στόματος, το οποίο είναι λευκό όπως λευκό είναι το μέτωπο και η μύτη του ζώου. Μελανές κηλίδες υπάρχουν στα αυτιά, τα πόδια και ενίοτε στο σώμα, ολόμαυρα άτομα σπανίως συναντώνται.

Η κεφαλή του είναι τριγωνική και η μύτη του ελαφρώς κυρτή. Τα αυτιά του είναι μετρίως μεγάλα και ημικρεμάμενα . Τα πόδια υψηλά (38 εκ) και ισχυρά. Το μήκος του σώματος φθάνει κατά μ.ο 69 εκ. Το στήθος του δείχνει εικόνα σφριγηλού ζώου και οι διαστάσεις του είναι 29 εκ. βάθος και 18,7 εκ. πλάτος.

Η ουρά του είναι μακριά (30,8 εκ) και στενή (4,8εκ) στη βάση της. Το πλάτος της ουράς αυτού του προβάτου η οποία είναι στενότερη εκείνης του Καραγκούνικου και Κατσικά, αποτελεί την πλέον ουσιαστική διαφορά αυτών των προβάτων.

Ο μαστός είναι καλά δεμένος με τους κοιλιακούς μύς. Οι θηλές του μαστού έχουν κάθετη διαγώνιο. Τα περισσότερα αρσενικά φέρουν μεγάλα και ισχυρά κέρατα τα οποία περιλύγουν τα αυτιά τους. Τα θηλυκά δεν φέρουν κέρατα.

Αναπαραγωγικές ιδιότητες

Η γονιμοποίηση των προβάτων γίνεται κατά τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο, ενώ οι τοκετοί πραγματοποιούνται κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Ιανουαρίου. Οι αμνάδες αρχίζουν να γονιμοποιούνται 8-10 μηνών.

Η πολυδυμία κυμαίνεται από 1,3-1,5 αρνιά σε κάθε τοκετό. Ο απογαλακτισμός των αρνιών γίνεται στην ηλικία των 40-50 ημερών με βάρος 9-11 κιλά κρέας.

Η γαλακτοπαραγωγή κυμαίνεται στα 150-160Kgr σε διάστημα αρμέγματος 180-200 ημέρες.

Θεωρείται πρόβατο μεγαλόσωμο. Έχει:

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

 ΚΡΙΟΙΠΡΟΒΑΤΙΝΕΣ
Ύψος Ακρωμίου 66-73 cm 58-61 cm
Σωματικό Βάρος 55-80 Kgr 35-45 KgrΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Δείκτης πολυδυμίας 1,3-1,5
Σωματικό βάρος αρνιών στη γέννηση 4 - χλγ.
Σωματικό βάρος αρνιών στον απογαλακτισμό 9-11 χλγ.
Συχνότητα γεννήσεων 12 μήνεςΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή 150-160 χλγ
Ηλικία αρνιών κατά τη σφαγή 40-50 ημέρες
Εριοπαραγωγή 1,1-1,6 χλγ. αναμικτόμαλλου μαλλιούΣυνεταιρισμοί - Ενώσεις Φυλής Αγρινίου